Hvad er karat egentlig og skal dit gamle guld være 14 kt. for at det kan bruges?

Guld er i sin rene form det mest formbare og duktile materiale, vi kender. Bare et eneklt gram af metallet kan hamres ud i en kvadratmeter bladguld. Det rene guld er således for blødt til de fleste praktiske formål og derfor bruger guldsmeden legeringer med andre metaller som fx. sølv og kobber. Dit smykkes renhed angives i i karat. Karat (kt) er således betegnelsen for hvor meget finguld (rent guld) dit guld indeholder. Eksempler:
 
8 karat indeholder 33,3% finguld.
14 karat indeholder 58,5% finguld.
18 karat indeholder 75% finguld.
 
Næsten alle smykker er mærket med karat. Derfor kan du ofte selv tjekke, hvad dit smykke indeholder, ved at tage udgangspunkt i de ovennævnte tal. 8 kt. mærkes med 333, 14 kt. mærkes med 585, osv.
 
Hvad betyder det når vi skriver, at du skal bruge X antal 14 kt. gram til et smykke og skal dit gamle guld være 14 kt. for at det kan bruges?
 
Har dit gamle guld en helt særlig betydning for dig, laves smykket af netop dét guld. Derfor kan alt dit guld bruges, uanset karat. Du kan også vælge at få det byttet til nyt guld. Du får den samme fordel ud af dette. Da vores smykker normalt laves i 14 kt., regner vi så dit guld om til, hvad det ville svare til i 14 kt. I butikken kan du få vejet dit guld, så du med det samme kan se, hvilke smykker det kan forvandles til. Læs mere om gammelt guld og specialopgaver her.
 Husk at det altid er helt uforpligtende at høre om dine muligheder!
 
Kærlige sommer hilsner fra værkstedet